Het is zo makkelijk gezegd… Je zit ergens mee en een goede vriendin adviseert je: ‘Joh, je moet er niet zo zwaar aan tillen. Laat het los.’ 

Of je loopt al tijden rond met een chronische pijn en je man zegt doodleuk: ‘Joh, accepteer gewoon dat de pijn blijft. Dan word je er niet zo down van.’ 

Herkenbaar? 

Als je als buitenstaander naar de zorgen of pijn van iemand kijkt, lijkt het makkelijk om het te accepteren of los te laten. Maar als het jezelf overkomt, is het helaas niet zo simpel.

Geschreven door

Drs. Rosalie van Gils, psychologe

Bureau Breinfijn is opgericht door Rosalie van Gils.

Zij heeft psychologie gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg en de Universiteit van Madrid (Spanje). Rosalie heeft zich gespecialiseerd in een breed scala aan angstproblematieken, paniekaanvallen en chronische stressklachten. Daarmee samenhangend voelen mensen vaak lichamelijke spanningsklachten opkomen.

Beter leren loslaten

Accepteren en leren loslaten zijn vaardigheden die iedereen kan leren. Het is alleen niet iets wat je zomaar even doet. De kunst van het loslaten is een vaardigheid die je kunt trainen en oefenen, net zoals leren lopen of fietsen. Ook die dingen heb je geleerd met vallen en opstaan. 

Het is de kunst om de juiste vaardigheden op de juiste manier in te zetten. Om dit te doen, is het belangrijk dat je weet hoe we als mens in elkaar zitten. Wil je een emotie of lichamelijke spanning loslaten, dan kom je vaak van een koude kermis thuis. Het blijft voelen als vechten en je krijgt je klachten niet onder controle. 

Wat je wél kunt leren accepteren en loslaten, is de echte angst die eronder zit. Deze angst zorgt dat een bepaalde situatie veel lading krijgt in je leven. 

Vaak wordt geadviseerd om een situatie, reactie, emotie of spanning in je lichaam los te laten. Als dat lukt, is dat even mooi meegenomen. Maar helaas komt het vaak als boemerang terug. Omdat je niet weet hoe je het hebt gedaan, lukt het in een andere situatie niet. Zo komen dezelfde klachten steeds weer terug. 

Het is belangrijk dat je leert je echte – onderliggende – angsten te herkennen en opmerken. Wanneer je vervolgens de kunst van het loslaten oefent, ga je met sprongen vooruit.

Een korte oefening waarmee je al een begin kan maken.

Wil je beter worden in dingen loslaten? Vraag jezelf dan bij elke moeilijke situatie af: ‘Waar ben ik bang voor?’ En: ‘Waar ben ik bang voor, wat iets zegt over mijzelf?’

Misschien ben je bijvoorbeeld bang om te falen. Je bent bang om niet goed genoeg te zijn. Probeer deze angsten steeds kort (slechts 1 tot 5 seconden) op te merken. Herhaal dit steeds als je in een moeilijke situatie komt. Je hoeft niets meer te doen dan dat. Enkel de onderliggende angst herkennen. 

Door deze oefening te herhalen, leer je om stukje bij beetje uit de overspoeling van emoties te komen. Je bent dan al een stuk verder op weg naar acceptatie en loslaten. 

Wil je alle vaardigheden leren die maken dat je kan leren loslaten? In het No Stress programma ga ik uitgebreid in op het leren loslaten van je echte angsten.