Duizeligheid

Je staat te snel op, je voelt je licht in je hoofd worden en merkt dat je even je balans moet zoeken. Je voelt je misselijk worden, bent bang dat je valt of dat je flauw gaat vallen.
Soms zonder reden voel je dat de omgeving draait en kan dit een akelig gevoel geven. 

Duizeligheid is iets waar veel mensen om verschillende redenen dan ook wel eens last van hebben. Meer over wat het is, wat de oorzaken zijn en wat de invloed van stress op duizeligheid is, vind je in dit artikel.

Wat is duizeligheid

Duizeligheid kan een heel vervelend gevoel zijn. Het is een gevoel dat je omgeving draait of dat je zelf aan het bewegen bent terwijl je stilstaat. Het kan voelen alsof je gaat vallen, of alsof de wereld om je heen beweegt. 

Oorzaken duizeligheid

Je kunt op verschillende momenten last hebben van duizeligheid. Je kunt duizelig zijn als je:

  • Te lang naar een scherm hebt gekeken
  • Te weinig hebt gegeten of gedronken
  • Een harde klap op je hoofd hebt gehad of bent gevallen
  • Als je te snel op staat
  • Als je ziek bent
  • Problemen met je ogen, oren of evenwichtsorgaan
  • Last hebt van stress of angst

Geschreven door

Tessa in ’t Veld, therapeutisch hulpverlener.

Tessa heeft 20 jaar gewerkt als begeleider, maatschappelijk werker en casemanager in de geestelijke gezondheidszorg.
Ze heeft veel ervaring en kennis opgedaan binnen het werken in verschillende settings. Door vooral naast de cliënt te staan heeft ze veel mensenkennis opgedaan en verbinding met de medemens voorop staan. Bij Bureau Breinfijn is ze gericht op angst, paniek en (chronische) stress klachten.

De invloed van stress op duizeligheid

Stress kan een grote invloed hebben op duizeligheid. Als je veel stress hebt, kan je lichaam je spanning vasthouden. Omdat je spieren gespannen zijn en je ademhaling sneller en oppervlakkiger wordt, kan dit zorgen voor duizeligheid. Hierdoor kan je minder zuurstof binnen krijgen, wat ook duizeligheid kan veroorzaken.

Je kunt ontspannende activiteiten ondernemen om je stress wat te verlagen, let wel op dat dit op korte termijn iets zou kunnen helpen, maar als je niets aan de oorzaak van de stress doet de klachten weer terugkomen en vaak erger dan ze waren.

Hoe wordt je duizeligheid minder

Op het moment zelf dat je last hebt van duizeligheid is het goed om rustig aan te doen. Ga even zitten, of liggen als dat nodig is en haal rustig adem.

Als je vaak last hebt van duizeligheid is het altijd verstandig om een arts te bezoeken, er kan een onderliggende medische oorzaak zijn die behandeling nodig heeft.

Goed voor jezelf zorgen door water te drinken, voldoende te slapen en gezond te eten is altijd goed voor je en kan een positief effect hebben op je klachten. Het zorgt er in dit geval voor dat je goed gehydrateerd blijft en je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. 

Duizeligheid kan een signaal zijn dat je stress hebt, angstig bent of een overprikkeld zenuwstelsel hebt. Goed om dit signaal serieus te nemen en iets te doen aan de oorzaak van je klachten. Het volgen van een cursus of programma van Bureau Breinfijn kan je daarbij helpen. 

Wil jij je klachten van duizeligheid verminderen door je zenuwstelsel structureel te kalmeren? Volg dan nu de cursus Kalmeer je zenuwstelsel.