Angst is een emotie die we allemaal ervaren. Het is een natuurlijke reactie van ons lichaam op potentiële gevaren en helpt ons te overleven. Maar soms kan angst overweldigend worden en kan het ons dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden.

Waarom voelen we angst?

Angst is een normale reactie op een dreigende situatie. Het activeert ons “vecht-of-vlucht”-respons mechanisme, waarbij ons lichaam zich klaarmaakt om te reageren op gevaar. Het kan samen gaan met fysieke symptomen zoals verhoogde hartslag (hartkloppingen), een versnelde ademhaling, zweten en een gevoel van onrust (gejaagd gevoel).

Wanneer heb je het over een angststoornis?

We hebben het over een angststoornis als je angst langdurig is en buitenproportioneel in vergelijking met de werkelijke dreiging.

Er zijn verschillende soorten angststoornissen, waaronder gegeneraliseerde angststoornis (GAS), paniekstoornis, sociale angststoornis en posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Een angststoornis kan het dagelijks functioneren behoorlijk belemmeren en ook leiden tot vermijdingsgedrag.

 

Een angststoornis is niet de oorzaak, maar een ‘gevolg stoornis’ door andere oorzaken. Je gaat klachten ontwikkelen om met je angsten/ emoties om te gaan. 

Als je zelf leert om beter met je angsten om te gaan zullen de klachten minder worden, waardoor je ook niet meer gediagnosticeerd hoeft te worden met een angststoornis. 

Geschreven door

Tessa in ’t Veld, therapeutisch hulpverlener.

Tessa heeft 20 jaar gewerkt als begeleider, maatschappelijk werker en casemanager in de geestelijke gezondheidszorg.
Ze heeft veel ervaring en kennis opgedaan binnen het werken in verschillende settings. Door vooral naast de cliënt te staan heeft ze veel mensenkennis opgedaan en verbinding met de medemens voorop staan. Bij Bureau Breinfijn is ze gericht op angst, paniek en (chronische) stress klachten.

Hoe kun je je angstklachten verminderen?

Ademhalingsoefeningen, het beoefenen van mindfulness en ontspanningstechnieken kunnen helpen om op korte termijn de lading van je angstklachten te verminderen.

Het helpt om op dat moment de spanning even af te laten nemen. Je voelt je weer wat rustiger tot je gedachten weer gaan malen, de spanning en de angst weer toeneemt en eigenlijk de (lichamelijke) klachten nog erger terugkomen. 

Je baalt ervan, je doet toch dingen die je zouden moeten helpen? Die de klachten weg zouden moeten nemen? Hierdoor neemt de spanning en frustratie alleen maar toe en zo ook je angsten en klachten en zit je in een negatieve spiraal die steeds lastiger is te doorbreken.

Om je klachten voor de lange termijn te veranderen is het belangrijk om de kern van je angst aan te pakken en vaardigheden aan te leren waar je de rest van je leven baat bij hebt:

  • Leer je angst kennen: Probeer te begrijpen wat de oorzaak is van je angst. Ontdek de specifieke triggers en situaties die je angstig maken. Door bewust te zijn van je angsten kun je beginnen met het aanpakken ervan.
  • Leer strategieën zoals afleiding zoeken, positief denken, piekeren over de toekomst, rumineren (het verleden of je gemaakte acties overdenken) en doemdenken af:

Je hebt geleerd om dit in te zetten om je onrust te verminderen in spannende situaties, en wat levert het je op? 

Helemaal niets, de spanning kan wellicht voor korte tijd weg zijn, maar komt net zo hard en vaak nog veel erger weer terug. 

Bij het volgen van het Breinfijn programma van Bureau Breinfijn leer je wat jouw strategieën zijn, wat het je oplevert en leer je nieuwe vaardigheden aan die je helpen op de lange termijn om je klachten en de lading van je angsten te verminderen.

“Angst is als een schaduw. Het wordt kleiner en zwakker wanneer je het in het licht van bewustzijn plaatst.” – Eckhart Tolle

Angstaanvallen

Angstaanvallen, ook wel paniekaanvallen genoemd, zijn intense episodes van extreme angst en fysieke symptomen die plotseling optreden. Ze worden gekenmerkt door een gevoel van intense dreiging, een verhoogde hartslag, kortademigheid, duizeligheid, zweten, trillen en een gevoel van verlies van controle. Tijdens een angstaanval kan iemand het gevoel hebben dat hij stikt, een hartaanval krijgt of gek wordt. Het kan een heel  beangstigende en verwarrende ervaring zijn.

Hoewel angstaanvallen eng kunnen zijn, is het belangrijk om te weten dat ze op zichzelf niet gevaarlijk zijn en meestal van korte duur zijn, meestal binnen enkele minuten tot een uur. Het kan echter zijn dat mensen die angstaanvallen ervaren, zich zorgen maken over het krijgen van een aanval op onverwachte momenten, waardoor ze situaties gaan vermijden die de angst kunnen triggeren. Dit kan leiden tot een angststoornis, zoals een paniekstoornis.

Hoe kom je van je angstaanvallen af?

Helaas is er geen quick fix en zijn er geen snelle manieren om hier direct vanaf te komen. De strategieën die we onszelf door de jaren heen hebben aangeleerd zijn vaak gericht op vermijden, afleiden of verdoven en helpen ons niet verder. De klachten kunnen op dat moment wel even afnemen, maar komen vaak snel weer terug en vaak ook heviger dan ze waren. Voor echte verandering is het belangrijk om de kern van je angst aan te pakken en vaardigheden aan te leren om je angstaanvallen te stoppen of de intensiteit en frequentie te verminderen.

Soms word je als het ware overspoeld door je angsten, spanningen of emoties. Je wordt er helemaal in meegezogen. Dit soort momenten kun je alleen maar ‘uitzitten’ en kun je niets anders doen dan lief voor jezelf zijn. Op deze momenten kun je ook geen nieuwe vaardigheden aanleren. Het kan wel helpen om ademhalingsoefeningen en grondingstechnieken te doen om je zenuwstelsel te kalmeren, je angstniveau te laten dalen of je gedachten af te leiden van angstige sensaties.

Zo kan je brein weer even wat rustiger worden, zodat je weer open kunt staan om de juiste vaardigheden aan te leren. 

Zoek professionele hulp: 

Bij Bureau Breinfijn helpen we je graag verder om je angstaanvallen te verminderen. Met het Breinfijn programma leer je hoe je voor de lange termijn je angsten los kunt laten, minder overspoeling voelt van angst en/of paniek en een gevoel krijgt van rust en overzicht. Je gaat dus leren om jouw angsten bij de kern aan te pakken (waar ben je bang voor) en leert vaardigheden aan waar je baat bij hebt voor de rest van je leven. 

Dit geldt overigens ook voor angsten als: rijangst, pleinvrees, een overgeefangst, angst voor insecten, smetvrees en vliegangst. 

Als jij je angst (aanvallen) wil verminderen, volg dan het Breinfijn programma van Bureau Breinfijn.

Het is belangrijk om te weten dat angstklachten, hoe klein of groot ze ook zijn, echt kunnen afnemen. Ook al lijkt het soms zo uitzichtloos, met de juiste ondersteuning en vaardigheden kunnen je (angst) klachten verdwijnen en de lading van de angst afnemen. 

Wil jij je leven niet langer laten beïnvloeden door je angsten of je angstaanvallen? Wil jij niet meer overleven, maar weer gaan leven? Volg het Breinfijn programma van Bureau Breinfijn en leer stap voor stap je klachten en de lading van je angsten te verminderen.