In de huidige maatschappij worden we er steeds vaker mee geconfronteerd dat mensen een burn-out hebben.
Deze uitputtende, psychische aandoening zorgt ervoor dat mensen fysiek en mentaal volledig uitgeput kunnen raken.
Een burn-out kan iedereen overkomen, van hardwerkende professionals tot gepassioneerde studenten en het heeft grote gevolgen voor hoe je je voelt en de kwaliteit van je leven.
Het is van belang om je burn-out te begrijpen, te herkennen én aan te pakken.
Wat is een burn-out?
Als je een burn-out hebt, ben je al een langere periode overspannen. Je ervaart al lange tijd overmatige stress.
Een burn-out ontstaat heel geleidelijk en vaak zonder dat je het echt doorhebt.
Hoewel je weet dat het niet goed gaat, lijkt het je te ‘overkomen’. Je energie en motivatie verdwijnen en geleidelijk verslechtert je gezondheid. Je ervaart chronische stress, raakt uitgeput en wat je ook doet; een dagje sauna, weekend weg of een vakantie, je kunt je niet meer opladen.
“Een burn-out is geen teken van zwakte,
maar een signaal dat je te lang sterk bent geweest.”
Wat zijn de klachten bij een burn-out?
Een burn-out kan langzaam beginnen, waarbij de symptomen in eerste instantie vaak worden genegeerd of je denkt dat je gewoon moe bent.
Na verloop van tijd kunnen de volgende symptomen optreden:
- Uitputting:
Een gevoel van aanhoudende uitputting, zowel fysiek als emotioneel, dat niet verdwijnt na rust of slaap.
- Verminderde prestaties:
Een afname in motivatie, productiviteit en voldoening in het werk, wat leidt tot een gevoel van gemis en ongevoeligheid.
- Emotionele verschuivingen:
Stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, gejaagd gevoel, frustratie, angst en depressieve gevoelens.
- Verminderde concentratie en geheugenproblemen:
Moeite hebben om je te concentreren, beslissingen te nemen of informatie te onthouden.
- Fysieke klachten:
Hoofdpijn, spierpijn, slapeloosheid, verminderde weerstand, maag- en darmklachten.
Geschreven door
Drs. Rosalie van Gils, psychologe
Bureau Breinfijn is opgericht door Rosalie van Gils.
Zij heeft psychologie gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg en de Universiteit van Madrid (Spanje). Rosalie heeft zich gespecialiseerd in een breed scala aan angstproblematieken, paniekaanvallen en chronische stressklachten. Daarmee samenhangend voelen mensen vaak lichamelijke spanningsklachten opkomen.
Hoe ontstaat een burn-out?
Een burn-out kan voorkomen in verschillende momenten van je leven. Hoewel werkgerelateerde factoren vaak een grote rol spelen, zullen persoonlijke en omgevingsfactoren ook zeker bijdragen aan het ontstaan van een burn-out.
Veelvoorkomende oorzaken:
- Werkgerelateerde factoren: Een hoge werkdruk, zware werklast, strakke deadlines en onrealistische verwachtingen. Weinig erkenning en beloning voor je inspanningen, geen fijne werkomgeving, conflicten met collega’s of leidinggevenden, en een gebrek aan steun en waardering kunnen ook een negatieve invloed hebben.
- Perfectionisme: Mensen met perfectionistische eigenschappen hebben vaak de neiging om hoge eisen aan zichzelf te stellen en streven naar perfectie in hun leven. Dit kan leiden tot overmatige zelfkritiek, constante angst om te falen en de neiging om te veel verantwoordelijkheid op zich te nemen. Het proberen te bereiken van perfectie zonder rekening te houden met de eigen grenzen kan uiteindelijk tot een burn-out leiden.
- Gebrek aan zelfzorg: Het verwaarlozen van je eigen behoeften en het negeren van de signalen van stress en vermoeidheid kan bijdragen aan het ontstaan van een burn-out. Het niet nemen van voldoende rust, geen tijd nemen voor ontspanning, onvoldoende fysieke activiteit en het niet hebben van gezonde eetgewoonten kunnen allemaal bijdragen aan een verhoogd risico op een burn-out.
- Persoonlijkheidstrekken: Bepaalde persoonlijkheidstrekken kunnen het risico op een burn-out vergroten. Mensen die zichzelf teveel identificeren met hun werk, die moeite hebben om grenzen te stellen, die een sterke behoefte hebben aan goedkeuring en erkenning, die moeite hebben om nee te zeggen of die de neiging hebben om perfectionistisch te zijn, lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van een burn-out.
- Omgevingsfactoren: Naast werkgerelateerde stress kunnen ook andere levensgebieden bijdragen aan een burn-out. Relatieproblemen, financiële stress, een verstoorde werk-privébalans, sociale druk en andere externe stressoren kunnen de draagkracht van een persoon aantasten en het risico op een burn-out verhogen.
Het is belangrijk te weten dat een burn-out meestal ontstaat als gevolg van een combinatie van factoren, waarbij individuele omstandigheden en persoonlijkheidskenmerken een grote rol spelen.
Hoe herstel je van een burn-out?
Het herstellen van een burn-out vraagt een weloverwogen aanpak en vooral geduld.
Wanneer je op internet zoekt, vind je veel tips die geadviseerd worden hoe je van je burn-out af komt. Iedereen weet dat een gezondere leefstijl (bewegen, slaap, gezond eten, rust nemen etc) een belangrijke factor is voor een gezond leven. Deze tips zullen ook zeker een bijdrage leveren aan je herstel.
Voor een goede aanpak van je burn-out werk je niet alleen aan het lichamelijke stuk, maar ook juist aan je mentale gezondheid. Wees je ervan bewust dat als je niets doet aan de kern van het probleem, de klachten zullen blijven bestaan of terugkomen.
Hier zijn enkele tips die helpen bij het herstellen van een burn-out:
- Erken en accepteer: Erken dat je een burn-out hebt en accepteer dat het tijd zal kosten om te herstellen. Juist dit is een groot deel van het proces en vraagt erom vriendelijk voor jezelf te leren zijn.
- Rust en ontspanning: Geef jezelf toestemming om echt te rusten en te ontspannen.
Als je een burn-out hebt, ben je letterlijk uitgeput en heb je je rust hard nodig. Hoe lastig dat ook is. Want hoe ga je vanuit de ratrace ineens je rust vinden?
Creëer een gezonde balans tussen je werk en vrije tijd. In het begin zul je misschien 100 % ziek gemeld zijn en ligt de focus letterlijk op rust krijgen. Tijdens je proces zul je gaandeweg bekijken hoe je je werk op gaat bouwen. Belangrijk dat je eerst thuis ook weer wat kunt doen en je draagkracht wat is opgebouwd.
Voor ontspanning kun je gebruikmaken van technieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen en yoga om je stressniveau te verlagen. Soms kan het helpen om op dat moment (korte termijn) even uit je hoofd te komen en je minder zorgen te maken. Als je structureel (lange termijn) wilt werken aan verandering kun je aan de slag met de manier waarop jij met stress omgaat. Met het No Stress programma van Bureau Breinfijn kun jij meer tot rust komen en leren omgaan met stress.
- Zelfzorg: Maak van zelfzorg een prioriteit. Doe dingen waar je van geniet, zoals hobby’s, tijd doorbrengen met dierbaren, lezen of lekker de natuur in.
Zorg ervoor dat je regelmatig tijd neemt om op te laden en een andere mindset krijgt.
- Grenzen stellen: Leer je eigen grenzen te herkennen en deze ook te respecteren. Leer nee zeggen tegen te veel verantwoordelijkheid en overbelasting. Leer te delegeren en vraag om hulp wanneer dat nodig is. Het klinkt natuurlijk veel makkelijker gezegd dan gedaan, maar dit is wel een essentieel onderdeel van je herstel wat natuurlijk tijd en oefening vraagt.
- Ondersteuning zoeken: Zoek steun bij je vrienden, familie of een professionele hulpverlener. Praten over je gevoelens, je zorgen en je proces kan helpen bij het verlichten van de emotionele last van een burn-out.
- Professionele begeleiding: Als je merkt dat je moeite hebt om zelfstandig te herstellen, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. Een burn-out is niet vanzelf ontstaan en kan heel lastig zijn om hier goed van te herstellen. Bij Bureau Breinfijn hebben we programma’s die je hier goed bij kunnen helpen.
“Een burn-out is niet het einde; het is een kans voor groei, zelfreflectie en het creëren van een gezondere levensstijl.”
Het is belangrijk om een burn-out serieus te nemen, omdat het niet vanzelf verdwijnt en ernstige gevolgen kan hebben voor zowel je lichamelijke als mentale gezondheid. Ook voor je relaties en de kwaliteit van leven die je ervaart. Als je je herstel serieus neemt zul je er echt sterker uit terugkomen. Door de signalen van een burn-out te herkennen, jezelf de nodige rust en ondersteuning te geven, grenzen te stellen en aandacht te besteden aan zelfzorg, kun je je klachten verminderen en je leven opnieuw opbouwen.
Onthoud dat herstel van een burn-out echt tijd kost en dat het belangrijk is om geduldig en vriendelijk voor jezelf te (leren) zijn.
Wil jij ondersteuning bij je herstel? Wil jij je klachten verminderen? Dan is het aanbod van Bureau Breinfijn zeker iets voor jou.
Doe nu de quiz om te ontdekken wat het beste bij jou past.
Recente reacties