Cortisol is een hormoon dat wordt geproduceerd in de bijnieren. Het speelt een belangrijke rol bij de regulatie van stress en het reguleren van de stofwisseling. Wanneer cortisolniveaus te hoog zijn, kan dit leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. In deze blog bespreken we wat cortisol is, hoe je aan een te hoog cortisolgehalte komt, de symptomen van een te hoog cortisolgehalte en wat je kunt doen om cortisol te verlagen.
Wat is cortisol?
Cortisol is een hormoon dat wordt geproduceerd in de bijnieren. Het is betrokken bij de regulatie van vele lichaamsfuncties, waaronder de bloedsuikerspiegel, de bloeddruk, het immuunsysteem en het metabolisme. Cortisol speelt ook een belangrijke rol bij de reactie op stress. Wanneer je lichaam stress ervaart, zoals tijdens een gevecht of vluchtreactie, stijgen de cortisolniveaus in je bloed. Dit helpt het lichaam om energie vrij te maken om de stressvolle situatie aan te kunnen.
Geschreven door
Drs. Rosalie van Gils, psychologe
Bureau Breinfijn is opgericht door Rosalie van Gils.
Zij heeft psychologie gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg en de Universiteit van Madrid (Spanje). Rosalie heeft zich gespecialiseerd in een breed scala aan angstproblematieken, paniekaanvallen en chronische stressklachten. Daarmee samenhangend voelen mensen vaak lichamelijke spanningsklachten opkomen.
Hoe kom je aan een te hoog cortisolgehalte?
Er zijn verschillende redenen waarom cortisolniveaus kunnen stijgen. Stress is een belangrijke factor. Wanneer je lichaam langdurig stress ervaart, kan dit leiden tot een verhoogde productie van cortisol. Ook bepaalde medicijnen, zoals corticosteroïden, kunnen ervoor zorgen dat de cortisolniveaus stijgen. Daarnaast kunnen sommige medische aandoeningen, zoals het syndroom van Cushing, ervoor zorgen dat het cortisolgehalte te hoog wordt.
Wat zijn de symptomen van een te hoog cortisolgehalte?
Een te hoog cortisolgehalte kan leiden tot verschillende symptomen, waaronder:
- Gewichtstoename, vooral rond de buik
- Vermoeidheid en zwakte
- Slapeloosheid
- Angst en depressie
- Hoge bloeddruk
- Suikerziekte
- Verminderde weerstand tegen infecties
- Verminderde vruchtbaarheid en libido
- Vertraagde wondgenezing
Wat kun je doen om cortisol te verlagen?
Er zijn verschillende manieren om cortisolniveaus te verlagen. Hieronder vind je een aantal suggesties:
- Stress verminderen: stress is een belangrijke factor bij het verhogen van cortisolniveaus. Het verminderen van stress kan daarom helpen om cortisolniveaus te verlagen. Probeer ontspanningsoefeningen, zoals yoga of meditatie, of zoek andere manieren om stress te verminderen.
- Voldoende slaap krijgen: slaapgebrek kan leiden tot verhoogde cortisolniveaus. Zorg ervoor dat je voldoende slaapt om cortisolniveaus te verlagen.
- Gezond eten: een gezond dieet kan helpen om cortisolniveaus te verlagen. Eet voldoende groenten en fruit, volkoren producten, magere eiwitten en gezonde vetten. Vermijd suiker en bewerkte voedingsmiddelen.
- Bewegen: lichaamsbeweging kan helpen om cortisolniveaus te verlagen. Probeer regelmatig
Uiteindelijk is het goed om te beseffen dat het bestrijden van een te hoog cortisolgehalte niet op zichzelf staat. Het is van invloed vanuit stress of angsten/spanningen. Als je te lang teveel stress hebt (angst is ook stress voor je lichaam en brein), dan verhoogt dat als gevolg ook je cortisolgehalte. Leer dus omgaan met stress, of met angsten, en je cortisolgehalte zal als gevolg dalen.
Lees meer over het aanbod van Bureau Breinfijn om stress en angsten te verlagen via deze pagina.
Ik heb al 3 maanden enorme stress en angst..
Ik heb het gevoel dat ik mijn lichaam niet meer ken en dat het allerlei signalen af geeft die ik niet gewoon ben.
Gezwollen klieren, last van pijn rond ribben, rug en buik, weinig eetlust, veel naar het toilet moeten, gevoel dat mijn lichaam mijn eten niet meer op nam…
Al die symptomen maken mij enorm angstig.
Ben ook 5 kilo afgevallen op drie maanden tijd waardoor ik nog meer stress kreeg.
Ik heb heel veel last om nog normaal te functioneren…
Heb al onderzoeken achter de rug in het ziekenhuis en alles blijkt oké te zijn.
Op aanraden van de dokter met een psycholoog aan het praten…
Ik doe zelf aan yoga…
Ga regelmatig wandelen…
Mijn eetlust is voor de moment ook weer oké.
Heb het ook heel lastig om alleen te zijn en vroeger genoot ik daar enorm van.
Ik hoop dat jij tips hebt…
Of jij mij mss kan helpen.
Heel veel liefs Kim.
Hoi Kim,
Wat een pittige situatie voor je. Ik kan me voorstellen dat je hier graag iets aan wil doen.
Het beste kun je even een mailtje sturen naar team@breinfijn.nl zodat we je vanaf daar verder kunnen helpen 🙂
Groetjes,
Robin
Team Breinfijn
Eindelijk eens een goede reactie op deze vraag.
Ik heb mijn hele leven onder stress gestaan…ziekte, een moeilijke thuis, astma, … het duurt nog even voor dit lijstje af is. Ik bedacht laatst, tijdens mn tweede depressie met angststoornis en dwangstoornis dat dat er zeker mee te maken had.
Ik lijk er deze keer niet vanaf te raken.
Ik doe oefeningen, lees jullie cursus ga in therapie, met brainspotting … Ben echt wanhopig. En hier in België gaat het veel moeilijker dan in Nederland.
Is er geen boek van u wat ik kan bestellen? Ik heb last van inwendig trillen bij spanning en inspanning en de spieren geven mij veel lawaai in het hoofd. Ben hiervoor bij een goede fysiotherapeut. Maar een boek leest zoveel fijner voor mij, dan alles online. En ik wil er zo graag wat aan doen. Door alles in een depressie geraakt. Citalopram voorgeschreven, maar nu nog meer trillen en beven. Jullie geven zoveel goede info waar ik mij helemaal in kan vinden en herken.
Lieve groet
Hoi Alice,
Dank voor je berichtje en je vraag… We hebben helaas geen boek voor je beschikbaar.
Alle cursussen en programma’s van Bureau Breinfijn zijn volledig online.
Voel je vrij om een mailtje te sturen naar team@breinfijn.nl zodat we je wellicht op een manier verder kunnen helpen.
Groetjes,
Robin
Team Breinfijn