Wat is hyperventilatie?

Hyperventilatie is wanneer je heel snel en oppervlakkig ademt, en meestal merk je niet eens  dat je dit doet. Als je te snel ademhaalt, raakt de balans van zuurstof en koolstofdioxide in je bloed in de war. In plaats van te veel zuurstof, haalt je lichaam te veel koolstofdioxide weg, wat allerlei lichamelijke en mentale klachten kan veroorzaken. 

Oorzaken hyperventilatie?

Er zijn verschillende redenen waarom hyperventilatie kan optreden. 

Dit zijn de belangrijkste: 

  • Stress en angst zijn grote boosdoeners. Als je gestrest bent, kan je lichaam automatisch overgaan op snel en oppervlakkig ademen, zelfs als er geen direct gevaar is.
  • Tijdens paniekaanvallen kan hyperventilatie optreden als gevolg van intense angst of paniek.
  • Heftige lichaamsbeweging kan tijdelijke hyperventilatie veroorzaken, maar dat is meestal niet gevaarlijk en verdwijnt vanzelf.
  • In zeldzame gevallen kan hyperventilatie te maken hebben met onderliggende medische aandoeningen, zoals longziekten of stofwisselingsziekten. 

Geschreven door

Tessa in ’t Veld, therapeutisch hulpverlener.

Tessa heeft 20 jaar gewerkt als begeleider, maatschappelijk werker en casemanager in de geestelijke gezondheidszorg.
Ze heeft veel ervaring en kennis opgedaan binnen het werken in verschillende settings. Door vooral naast de cliënt te staan heeft ze veel mensenkennis opgedaan en verbinding met de medemens voorop staan. Bij Bureau Breinfijn is ze gericht op angst, paniek en (chronische) stress klachten.

Wat zijn de klachten en symptomen?

Hyperventilatie kan verschillende klachten veroorzaken, zowel lichamelijk als geestelijk.

hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Duizeligheid en licht in het hoofd.
  • Het gevoel niet genoeg lucht krijgt of benauwdheid. 
  • Hartkloppingen of een snelle hartslag.
  • Tintelende handen en voeten.
  • Misselijkheid of problemen met je maag.
  • Angst, paniek en onrust.
  • Vermoeidheid.

De invloed van stress

Stress is een grote trigger voor hyperventilatie. Als je gestrest bent, maakt je lichaam zich klaar om te vechten of te vluchten, wat kan leiden tot snelle ademhaling, zelfs als er op dat moment geen gevaar is. Langdurige stress kan ervoor zorgen dat je vaker last krijgt van hyperventilatie, wat op zijn beurt weer meer stress kan veroorzaken. Het kan een vicieuze cirkel worden.

Wat kun je doen?

Hoewel hyperventilatie heel eng kan zijn, is het meestal niet levensbedreigend. Je kunt op internet veel tips vinden voor wat je kunt doen op het moment dat je last hebt van hyperventilatie. 

 

Om van hyperventilatie af te komen, is het belangrijk om de kern van het probleem aan te pakken, zoals je stress, angst en paniekklachten.

De volgende stappen kunnen je helpen:

1- Ontdek wat de oorzaak is van je hyperventilatie. Waar komen je klachten vandaan?

2- Verminder stress factoren in je leven.

3- Als hyperventilatie regelmatig voorkomt of ernstige gevolgen heeft voor je dagelijks leven, zoek dan professionele hulp. Bureau Breinfijn is gespecialiseerd in stress, angst en paniekklachten en heeft een veelzijdig aanbod van cursussen en programma’s.

Wil jij van je hyperventilatie af? Doe dan nu de quiz van Bureau Breinfijn en ontdek wat het beste bij jou past.