Voel jij je ook zo super moe? Oververmoeid zijn kan behoorlijk wat van je vragen zowel voor je lichaam als je hoofd. In dit artikel hebben we het over hoe je oververmoeidheid kunt aanpakken. Hoe je oververmoeidheid kunt herkennen, de invloed van stress, waarom je soms moe wakker wordt en wat je kunt doen om minder moe te zijn.

Hoe herken je oververmoeidheid?

Als je oververmoeid bent, voel je je meestal lusteloos, futloos of opgejaagd. Er zijn ook andere tekens waaraan je kunt zien dat je oververmoeid bent:

 

  • Aanhoudende vermoeidheid: Je blijft maar moe, zelfs na een goede nachtrust.
  • Slaapproblemen: Het is moeilijk om in slaap te vallen, door te slapen of je hebt onrustige nachten.
  • Concentratieproblemen: Je kunt je niet goed concentreren, keuzes maken of je gedachten vasthouden.
  • Wisselende stemmingen: Je wordt snel boos, verdrietig en bent gevoeliger voor stress.
  • Lichamelijke klachten: Hoofdpijn, spierpijn, en je wordt vaak ziek omdat je  immuunsysteem verzwakt is.

De invloed van (chronische) stress

Stress speelt vaak een grote rol bij het ontstaan van oververmoeidheid. Dingen in je leven die veel van je vragen, zoals de zorg voor je gezin, de druk op het werk, of andere persoonlijke uitdagingen, kunnen stress veroorzaken.

Veel mensen realiseren zich niet dat vooral mentale stress je lichaam belast. Veel mensen staan continu ‘aan’ en realiseren zich niet dat ze stress opbouwen.

Het emmertje van je zenuwstelsel loopt langzaam vol en dit kan maanden, jaren en soms een leven lang duren. 

Voorbeelden van dit soort stress:

  • Het analyseren van situaties, emoties of gedrag
  • Druk zijn in je hoofd
  • Bezig zijn met wat anderen van je denken
  • Je zorgen maken
  • Piekeren  
  • Doemdenken

Herken jij dit ook? 

Deze manieren van omgaan met situaties of gevoelens kunnen leiden tot meer stress in je lichaam. Het levert je eigenlijk niets op behalve dat het je enorm veel energie kost. Dit brengt je in een vicieuze cirkel van vermoeidheid. 

Geschreven door

Tessa in ’t Veld, therapeutisch hulpverlener.

Tessa heeft 20 jaar gewerkt als begeleider, maatschappelijk werker en casemanager in de geestelijke gezondheidszorg.
Ze heeft veel ervaring en kennis opgedaan binnen het werken in verschillende settings. Door vooral naast de cliënt te staan heeft ze veel mensenkennis opgedaan en verbinding met de medemens voorop staan. Bij Bureau Breinfijn is ze gericht op angst, paniek en (chronische) stress klachten.

Vermoeid wakker worden

Het lijkt logisch dat je goed kunt slapen als je moe bent, toch? Maar dat is niet altijd het geval als je oververmoeid bent. Vaak slapen mensen met oververmoeidheid juist slechter. Je ligt te draaien in bed, je kunt niet in slaap vallen, of je hebt onrustige dromen en nachtmerries. De nacht is eigenlijk bedoeld om alles los te laten, maar in plaats daarvan lig je te piekeren, te doemdenken en te analyseren. 

Dit zorgt opnieuw voor stress in je lichaam. 

(Langdurige) stress en druk leiden tot meer cortisol in je lichaam, wat het moeilijker maakt om te ontspannen en goed te slapen. Dit betekent dat je niet goed uitgerust wakker wordt en met een achterstand aan je dag begint.

Hoe word je minder vermoeid?

Op internet vind je allerlei tips die je op de korte termijn kunnen helpen om je oververmoeidheid aan te pakken. Denk aan het verminderen van stress, meditatie, yoga, en mindfulness, regelmatig bewegen, gezond eten, minder schermtijd en ontspanning.

Maar als jij echte verandering wil en op lange termijn minder moe wil zijn, is het belangrijk om te leren hoe je vaardigheden kunt ontwikkelen die je verder helpen. 

Bij Bureau Breinfijn kun je leren omgaan met stress, angst en onrust. Je ontdekt hoe je met  lastige situaties en gevoelens omgaat, wat dat je oplevert en vooral ook hoe je dat anders kunt aanpakken. Zo maak je meer ruimte voor de dingen die jij belangrijk vindt in je leven, en kun je meer rust ervaren en minder moe zijn. 

Wil jij voor echte verandering gaan en voor de lange termijn vaardigheden aanleren?

Doe dan de quiz van Bureau Breinfijn om te ontdekken wat er het beste bij past.