Jezelf wegcijferen voor een ander
Herken je het? Je eigen behoeften en verlangens op de achtergrond plaatsen om anderen gelukkig te maken? Jezelf wegcijferen voor de ander? Hoewel het heel mooi kan zijn om de ander te helpen en om empathie te tonen, is het belangrijk dat je dit niet doet ten koste van jezelf.
Waarom cijferen we onszelf weg
Er kunnen verschillende redenen zijn om jezelf weg te cijferen, bijvoorbeeld:
Het verlangen naar goedkeuring:
Soms cijfer je jezelf weg, omdat je streeft naar de goedkeuring van anderen. Je wil graag aardig gevonden worden en bent bang voor afwijzing.
De angst voor conflict:
Het vermijden van conflicten kan zorgen dat je je eigen behoeften gaat wegcijferen om confrontaties te vermijden. Je wil geen problemen veroorzaken en probeert daarom conflicten te vermijden.
Een lage zelfwaarde of weinig zelfvertrouwen:
Als je gelooft dat je eigen behoeften minder belangrijk zijn dan die van anderen, cijfer je jezelf gemakkelijk weg. Een lage zelfwaarde kan ervoor zorgen dat jezelf opoffert.
De gevolgen van jezelf wegcijferen
- Emotionele uitputting:
Het constant negeren van je eigen behoeften kan ervoor zorgen dat je emotioneel uitgeput raakt. Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen het helpen van anderen en voor jezelf zorgen.
- Verlies van identiteit:
Jezelf constant wegcijferen kan ervoor zorgen dat je jezelf verliest, of wel het verlies van je eigen identiteit. Het is essentieel om te weten wie je bent en wat je nodig hebt om een gelukkig en vervuld leven te leiden.
- Relatieproblemen:
Het voortdurend opofferen van je eigen behoeften kan ervoor zorgen dat je veel spanningen hebt in relaties. Het is belangrijk om open te communiceren en een gezond evenwicht te vinden tussen geven en ontvangen.
Geschreven door
Tessa in ’t Veld, therapeutisch hulpverlener.
Tessa heeft 20 jaar gewerkt als begeleider, maatschappelijk werker en casemanager in de geestelijke gezondheidszorg.Ze heeft veel ervaring en kennis opgedaan binnen het werken in verschillende settings. Door vooral naast de cliënt te staan heeft ze veel mensenkennis opgedaan en verbinding met de medemens voorop staan. Bij Bureau Breinfijn is ze gericht op angst, paniek en (chronische) stress klachten.
Hoe kun je beter voor jezelf zorgen
Grenzen stellen: Leer je grenzen kennen, je mag “nee” zeggen wanneer dat nodig is en stel duidelijke grenzen. Het is oké om voor jezelf op te komen en je grenzen te beschermen.
Prioriteiten stellen: Leer jezelf prioriteiten te stellen en maak tijd en ruimte voor jezelf, jij bent de meest belangrijke persoon in jouw leven, daar mag je voor zorgen.
Je bewustzijn vergroten: Ontdek met welke reden jij jezelf wegcijfert. Welke angst zit eronder, waar ben je bang voor? Dat klinkt heel groots, maar heel veel mensen hebben angst. De angst om te falen, de angst om niet goed genoeg te zijn, de angst om het niet goed te doen etc. etc. Deze angst kan je in de weg staan om bij jouw eigen behoeften te komen en te kiezen voor jezelf wanneer dat nodig is.
Wil je hier hulp bij? Dan kan Bureau Breinfijn je verder helpen om je bewustwording te vergroten, ontdekken welke onderliggende angsten jij hebt, je patronen te doorbreken en te zorgen dat jij meer zelfvertrouwen krijgt.
Zodat jij stevig kan staan en leert om je keuzes niet meer vanuit angst te maken, maar vanuit jouw behoefte en wat jij belangrijk vind in het leven.
Wil jij dit ook? Volg dan nu het No Stress of Breinfijn programma bij Bureau Breinfijn.
Recente reacties