Keelpijn, een gevolg van stress?

In ons dagelijks leven staan we bloot aan allerlei stressfactoren: deadlines op het werk, persoonlijke verplichtingen, sociale druk, en nog veel meer. Hoewel stress een natuurlijke reactie van je lichaam is, kan een teveel aan stress schadelijke gevolgen hebben voor je gezondheid. Een gevolg van chronische stress die vaak over het hoofd wordt gezien is keelpijn. In deze blog lees je meer over stress als oorzaak van keelpijn, de symptomen van stress en het belang van stressbeheersing.

Hoe krijg je keelpijn door stress

Stress heeft een complexe invloed op je lichaam en kan het immuunsysteem verzwakken. 

Je zorgen maken, piekeren, doemdenken en angsten over jezelf geven allemaal stresssignalen aan je brein zonder dat je dit echt doorhebt. Het gaspedaal van je zenuwstelsel staat dan aan en het denkbeeldige emmertje blijft zich vullen.

Wanneer je last hebt van aanhoudende stress, produceren je bijnieren cortisol, het bekende ‘stresshormoon’. Een teveel aan cortisol kan een ontstekingsreactie veroorzaken, wat het risico op infecties verhoogt. In het bijzonder is er meer kans voor virussen en bacteriën die normaal gesproken door ons immuunsysteem worden aangepakt, waaronder diegene die keelpijn veroorzaken.

Bovendien heb je door stress meer kans op slechte gewoonten zoals roken, overmatig alcoholgebruik of ongezonde eetpatronen, wat het risico op keelpijn verder vergroot.

Ook kan stress spanning in de nek- en keelspieren veroorzaken, waardoor je weer keelpijn kunt krijgen en een benauwd gevoel. 

Geschreven door

Tessa in ’t Veld, therapeutisch hulpverlener.

Tessa heeft 20 jaar gewerkt als begeleider, maatschappelijk werker en casemanager in de geestelijke gezondheidszorg.
Ze heeft veel ervaring en kennis opgedaan binnen het werken in verschillende settings. Door vooral naast de cliënt te staan heeft ze veel mensenkennis opgedaan en verbinding met de medemens voorop staan. Bij Bureau Breinfijn is ze gericht op angst, paniek en (chronische) stress klachten.

Symptomen van stress

Stress kan zich op verschillende manieren uiten en verschilt van persoon tot persoon. Enkele veelvoorkomende symptomen van stress zijn:

  • Keelpijn en stemproblemen: Een van de meest voor de hand liggende symptomen van stress is keelpijn. Dit kan variëren van een zacht branderig gevoel tot een intense pijn bij het slikken. Ook kan stress ervoor zorgen dat je stem schor klinkt of dat je je stem kwijt raakt.
  • Hoofdpijn en spierspanning: Stress kan zich uiten in de vorm van frequente hoofdpijn, spanning in de nek en schouders, en zelfs migraine aanvallen.
  • Vermoeidheid en slaapproblemen: Stress kan leiden tot slapeloosheid of een verstoorde slaap, waardoor je overdag moe en prikkelbaar wordt.
  • Veranderingen in eetlust: Sommige mensen hebben de neiging om in stressvolle tijden meer te eten, terwijl anderen juist minder eten.

Angst- en stemmingswisselingen: Overmatige stress kan leiden tot gevoelens van angst, prikkelbaarheid, en stemmingswisselingen.

Keelontsteking door chronische stress

Als stress onbehandeld blijft en je emmertje zich langzaam en langdurig blijft vullen, kan het een reeks gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder een verzwakt immuunsysteem. 

Een verzwakt immuunsysteem maakt je vatbaarder voor infecties, zoals een keelontsteking (faryngitis). Bij een keelontsteking raken de slijmvliezen in de keel en amandelen ontstoken waardoor je pijnklachten, slikproblemen en soms koorts kan krijgen.

Als keelpijn door stress veroorzaakt wordt, is het belangrijk om de onderliggende oorzaak aan te pakken om te voorkomen dat je een chronische keelontsteking krijgt. 

Het verminderen van stress kan een positieve invloed hebben op het immuunsysteem en het risico op keelontstekingen verminderen.

Het belang van stressbeheersing

Het is belangrijk om aandacht te hebben voor je keelpijn, vooral als het een gevolg is van chronische stress. Het is een signaal van je lichaam dat je beter voor jezelf mag zorgen. 

Door aandacht te hebben voor stressvermindering en deze effectief aan te pakken, kun je niet alleen je keelpijn verminderen, maar ook je algehele gezondheid en hoe je je mentaal voelt. 

Wil je meer weten over stress, wat het inhoudt, hoe je het herkent en vooral ook hoe je je stress vermindert? Lees dan verder in ons artikel over stress: https://www.breinfijn.nl/hoe-ga-jij-met-stress-om/

Wil je meer lezen over chronische stress en hoe je hiermee omgaat, lees dan verder in dit artikel: https://www.breinfijn.nl/chronische-stress-grote-gevolgen-of-een-weg-naar-herstel/

Natuurlijk is in de basis een goede zelfzorg altijd belangrijk en helpend; goede nachtrust, gezond eten, beweging en voldoende ontspanning. 

Ademhalingsoefeningen, yoga, wandelen en / of mediteren zijn manieren die je zouden kunnen helpen om op de korte termijn je spanning te verminderen. Helaas doe je dan niets aan de oorzaak van de stress en komen de klachten snel weer terug, en vaak erger dan ze waren.  

Wanneer jij echte verandering wil is het belangrijk dat je iets doet aan de oorzaak van je stress en de keelklachten die hierdoor ontstaan. Het is belangrijk om inzicht te krijgen hoe jij met stress omgaat en nieuwe coping vaardigheden aan te leren waar je voor de lange termijn baat bij hebt. Dit doe je door een cursus of programma bij Bureau Breinfijn te volgen.

Wil jij leren hoe jij je stress kunt verminderen en met stress kunt omgaan?

Doe de quiz van Breinfijn en kijk wat het beste bij jou past.