Stress is iets wat we allemaal meemaken in ons dagelijks leven. Het kan komen van werkdeadlines, verplichtingen thuis, en andere dingen die we moeten doen. Stress beïnvloedt niet alleen hoe we ons voelen, maar het heeft ook invloed op ons lichaam, vooral op onze maag. Laten we eens kijken hoe stress maagklachten veroorzaakt, het verband met cortisol en wat je eraan kunt doen.
Het verband tussen stress en je maag
Je hebt misschien gehoord van het gezegde “vlinders in je buik hebben”. Dat laat zien hoe emoties en je maag met elkaar verbonden zijn. Stress kan problemen veroorzaken in je maag en darmen, van kleine ongemakken zoals misselijkheid tot ernstigere problemen zoals een ontsteking in je maag.
Geschreven door
Tessa in ’t Veld, therapeutisch hulpverlener.
Tessa heeft 20 jaar gewerkt als begeleider, maatschappelijk werker en casemanager in de geestelijke gezondheidszorg.Ze heeft veel ervaring en kennis opgedaan binnen het werken in verschillende settings. Door vooral naast de cliënt te staan heeft ze veel mensenkennis opgedaan en verbinding met de medemens voorop staan. Bij Bureau Breinfijn is ze gericht op angst, paniek en (chronische) stress klachten.
Cortisol: De stresshormoon verbinding
Symptomen en aandoeningen
- Misselijkheid door stress:
Stress kan je spijsvertering verstoren, je kunt last krijgen van misselijkheid, een ongemakkelijk gevoel hebben in je maagstreek en overgeven.
- Maagzuur door stress:
Cortisol stimuleert het maken van maagzuur, wat nodig is voor je spijsvertering. Langdurige stress veroorzaakt te veel maagzuur, waardoor je last kunt krijgen van brandend maagzuur en irritatie van de slokdarm.
- Maagontsteking door stress:
Chronische stress kan je immuunsysteem verzwakken waardoor er in je lichaam ontstekingen kunnen ontstaan, bijvoorbeeld een ontsteking van het maagslijmvlies.
Behandeling van maagklachten door stress
Er zijn een paar eenvoudige dingen die je kunt doen om je maagklachten door stress te verminderen. Denk dan aan: een gezonde leefstijl (bewegen, slaap, gezond eten, rust nemen), ontspannende activiteiten (yoga, wandelen). In sommige gevallen kan medicatie je maagzuurproductie helpen
Dit kun je doen om op korte termijn je klachten te verminderen.
Het belangrijkste is om de oorzaak van je maagklachten aan te pakken, namelijk de stress zelf. Om stress goed te behandelen, moet je zowel aan je lichaam als aan je brein denken. Je lichaam en brein als één geheel zien.
Weet dat als je niets doet aan de bron van stress, de klachten kunnen blijven of terugkomen.
Herken en ontdek hoe jij omgaat met spanningsfactoren
Ben je iemand die meer de afleiding zoekt? Ga je verdoven of misschien wel vermijden?
We hebben allemaal manieren ontwikkeld om met stress om te gaan die vaak voor de korte termijn werken. Als jij structureel verandering wil voor de lange termijn, kun je direct aan de slag met het No Stress programma van Bureau Breinfijn.
Je zult je emotioneel stabieler voelen, je lichamelijke spanningsklachten verdwijnen en de lading van stresssituaties en overspoeling van stress vermindert.
Wil jij je maagklachten, veroorzaakt door stress, verminderen?
Dan is het No Stress programma van Bureau Breinfijn zeker iets voor jou.
Recente reacties