We doen het allemaal en vaak heb je het niet eens door. Het is zo eigen geworden dat je niet doorhebt dat je jezelf helemaal suf piekert. En wist je dat dit juist heel veel stress en onrust oplevert? In dit artikel staan we erbij stil wat piekeren eigenlijk is, waarom je dit doet en hoe je hiermee om kunt gaan.

Wat is piekeren eigenlijk

Wanneer je een spannend gesprek hebt, een conflict met een klant, iets kapot gaat in huis, een afspraak waar je tegenop ziet. Iedereen piekert weleens. Piekeren is eigenlijk wanneer je je zorgen blijft maken over iets, meestal over dingen die in de toekomst kunnen gebeuren of dingen die in het verleden zijn gebeurd. Het is als een eindeloze aaneenschakeling van gedachten die moeilijk te stoppen lijkt.

Waarom pieker je

Piekeren komt vaak voort uit bezorgdheid of angst. Het lijkt een natuurlijke reactie op onzekerheid, maar piekeren kan juist ook zorgen voor stress, angst en negatieve gevoelens. Je denkt dat het je helpt om de spanning wat te verminderen; het zou kunnen helpen om ‘je gedachten te ordenen’ of om situaties op te kunnen lossen, maar dit gebeurt niet. 

Piekeren is eigenlijk niets meer dan een controle strategie om met situaties of gevoelens om te gaan die je lastig of vervelend vindt. Om het soort van onder controle te krijgen, wat eigenlijk niets oplost.

‘Piekeren is als een schommelstoel, het geeft je iets 

te doen, maar je komt er niet mee verder.

Geschreven door

Tessa in ’t Veld, therapeutisch hulpverlener.

Tessa heeft 20 jaar gewerkt als begeleider, maatschappelijk werker en casemanager in de geestelijke gezondheidszorg.
Ze heeft veel ervaring en kennis opgedaan binnen het werken in verschillende settings. Door vooral naast de cliënt te staan heeft ze veel mensenkennis opgedaan en verbinding met de medemens voorop staan. Bij Bureau Breinfijn is ze gericht op angst, paniek en (chronische) stress klachten.

Hoe kom je van piekeren af

Piekeren of te wel je zorgen maken is stress voor je lichaam. Misschien ben je al jarenlang aan het piekeren, doe je niet anders dan alles de revue laten passeren wat er gebeurd is, hoe je iets hebt gedaan of dingen die zouden kunnen gebeuren in de toekomst.

Het geeft steeds weer een stresssignaal door aan je zenuwstelsel waardoor je ‘aan’ staat.

Dit houdt in dat het gaspedaal van ons autonome zenuwstelsel ingedrukt is en het ‘emmertje’ van je zenuwstelsel zich vult. Zelfs zonder dat je het doorhebt. 

 

Het allerbelangrijkste is om je bewustwording te vergroten; 

We hebben ons allemaal manieren eigen gemaakt om met stress, angst of onrust om te gaan. Piekeren is daar een voorbeeld van. Ontdek wat jouw strategieën zijn en wat het je oplevert. Is het echt helpend voor je? Het ontdekken hiervan is de basis van de methodiek van Bureau Breinfijn, je leert dat piekeren niets oplost en nieuwe vaardigheden om met lastige situaties en gevoelens om te gaan.

 

Wil jij ook uit je hoofd komen en minder piekeren? Doe de quiz van Bureau Breinfijn om te ontdekken wat het beste bij je past.